LÄS MER OM UTBILDNINGEN

Läs om våra kursplaner!

En utbildning hos RBA kommer att lära dig alla nödvändiga grunder inom bartenderyrket. Hos oss får du inte bara lära dig att blanda goda och snygga drinkar, du kommer också – under din praktikperiod – att få arbeta på en välkänd nattklubb för betalande kunder, självklart under uppsikt av våra skickliga lärare. Efter avslutad kurs kommer du – förutom ett minne för livet – att ha de teoretiska, praktiska och mentala kunskaperna som krävs för att arbeta på en stor internationell nattklubb eller cocktailbar!

STEG 1

BARTENDERKUNSKAP

  • Kunnighet inom yrket
  • Ansvarsfullhet
  • Teamwork
  • Fackspråk, termer
  • Nogrannhet
  • Kontakt med gäst. Service, problemlösning klagomål, stresshantering m.m
  • Utskänkningsregler
  • Hygien och renlighet
  • Baren som arbetsplats,
  • Öppning/stängning av bar
  • Skillnad på olika typer av bar så som cocktail, nattklubb etc.
  • Barredskap & tillbehör
  • Olika typer av glas
  • Kassa & betalningsrutiner
  • Ansvarsfull alkoholservering

STEG 2

TEKNIK OCH DRINKBLANDNING

  • Bygga
  • Röra
  • Skaka
  • Blenda
  • Muddla
  • Skikta
  • Garnering & dekorationer
  • Bassprit
  • Smaksättare
  • Uppfyllnad
  • Tabeller mått, bar mått & internationella mått

VI LÄR DIG BLANDA C:A 100ST DRINKAR

  • Cocktails
  • Vin drinkar
  • After dinner cocktails
  • Fizz
  • Collins
  • Long drinks
  • Spritzers
  • Sours
  • Short drinks
  • Frozen drinkar
  • Exotiska drinkar
  • Kaffe drinkar

FLAIRING

  • Working flair
  • Extreme flair
  • Free pouring
  • Double pouring

STEG 3

TEORETISK KUNSKAP OM ALKOHOL

  • Vodka / Brännvin
  • Gin / Genever
  • Rom
  • Tequila
  • Cognac / Brandy
  • Whiskey
  • Alcool Blanc
  • Öl
  • Bitters
  • Likörer
  • Vin
  • Calvados

Läs om våra kursplaner!

Utbildningens längd är fyra veckor. När det gäller den praktiska delen så arbetar vi enligt mottot ”Övning ger färdighet” – Detta innebär bland annat att du får blanda upp till etthundra (100 st) drinkar om dagen för att uppnå praktisk snabbhet, effektivitet och teknisk skicklighet.

Lärarna på RBA har många års erfarenhet av både jobb i bar och jobb som bartenderlärare. De kommer att ge allt för att du ska få en gedigen utbildning och en riktigt rolig upplevelse under din tid här. Utöver de praktiska och teoretiska övningarna på skoltid bör du även vara förberedd att studera på fritiden för att få ut det mesta möjliga av utbildningen.

RBA arbetar både med äkta sprit (för lukt, smak och utseende) och färgat vatten (för att få rutin och vana av tillredning) – detta ger dig en gedigen kunskap om varje drink.

barskolan

BARSTATIONEN

Ett av målen med din utbildning är att du ska lära dig blanda välsmakande, snygga drinkar på kort tid oavsett om det är fem eller femtio kunder som väntar på andra sidan baren.

RBA kommer därför dagligen att träna dig i snabbhet, effektivitet och skicklighet.

Under de sista två veckorna av utbildningen kommer du dessutom att få blanda upp till etthundra (100 st) drinkar varje dag, allt
för att du ska bli en vida eftertraktad bartender!

pouring

FREEPOURSTATIONEN

Här kommer du att lära dig konsten att hälla upp drinkar på fri hand – freepour – alltså utan att använda ett mätglas. Graden av denna skicklighet är ett av flera kännetecken för hur skicklig en bartender är. Lärarna här på RBA kommer att drilla dig till perfektion!

praktik

PRAKTIK

RBA erbjuder – som enda utlandsbaserade bartenderskola i Europa en praktikperiod till samtliga elever. RBA har ett nära samarbete med sju av de största certifierade nattklubbarna och barerna i Rhodos stad. Där kommer du att arbeta, under uppsikt av våra skickliga lärare, när du har din praktikperiod. Dem som klarar utbildningen med goda betyg har också en väldigt stor chans att bli erbjuden jobb på sin praktikplats!

workflairing

FLAIRSTATIONEN

Flair, eller flairtending som det också kallas, innebär konsten att hantera flera flaskor samtidigt samt skickligheten att ”showa” bakom baren med dina redskap (flaskor, shakers, glas etc). Detta kommer att ge dig som bartender mer uppmärksamhet och således också fler beställningar. Här på RBA kommer du att lära dig grunden för att bli en riktigt bra flairtender!

teoribarskola

TEORISTATIONEN

På teoristationen kommer du att få lära dig allt som en skicklig bartender måste veta. Bland annat kunskapen om produktion och ursprung av de olika alkoholsorterna. Dessutom finns det, som i alla verksamhetsområden, lagar och regler att följa även i restaurangbranschen. För att lära sig på bästa sätt så arbetar vi precis som på universitet och högskolor med så kallade ”duggor” – alltså små delprov under utbildningens gång. I slutet av utbildningen kommer en stor tenta vilken testar er på det vi gått igenom. Efter en avslutad RBA-kurs kommer du att känna till vad som krävs för att kunna sköta en bar och allt därmed.